MALVAZIJA

Vinorodni okolišVipavska dolina
SortaIstrska malvazija 100%
VinogradGrozdje prihaja iz vinograda južne lege z nadmorsko višino 270 m.
Gojitvena oblikaEnokraki Guyot
Povprečni pridelek5500 kg/ha
Pridelek na trs1,3 kg
Način kmetovanjaCertificirano ekološko kmetovanje
Način predelaveGrozdje ročno obiramo v zaboje. S pnevmatsko stiskalnico stiskamo cele grozde. Med stiskanjem minimalno vrtimo, da grozdje čim manj razpada tako, da dobimo manj motno tekočino. Mošt nato shladimo na 15°C in dekantiramo 24h. Prečiščen mošt pretočimo v majhne hrastove posode francoskega porekla, kjer poteka alkoholno vrenje z naravnimi kvasovkami.
Po končanem alkoholnem vrenju se prepreči biološki razkis, da vino ohrani svežino ter tipične lastnosti sorte.
Vino brez pretoka zori 12 mesecev v hrastovih sodih. Občasno ga na podlagi degustacije premešamo (batonnages) tako, da kvasovke povrnemo v suspenzijo.
Vino nato pretočimo v inox posode, kjer na usedlinah ostane še 5-6 mesecev. Po rahlem prečiščenju ga ustekleničimo januarja v drugem letu po trgatvi, ob upoštevanju luninih ciklov.
Število steklenic letnika 20135000
Na razpolagov steklenicah 0,75l
Prvo leto proizvodnje2011
Optimalni razvoj vina3-6 let po trgatvi
Servirati pri temperaturi14°C
OpombeZa ohranjanje karakteristik vina so vsi ukrepi prečiščenja in stabilizacije minimalni. Zato je možno, da se na dnu steklenice občasno pojavijo manjše usedline, ki pa ne vplivajo na kvaliteto le-tega.