MALVAZIJA
Vinorodni okoliš | Vipavska dolina |
---|---|
Sorta | Istrska malvazija 100% |
Vinograd | Grozdje prihaja iz vinograda južne lege z nadmorsko višino 270 m. |
Gojitvena oblika | Enokraki Guyot |
Povprečni pridelek | 5500 kg/ha |
Pridelek na trs | 1,3 kg |
Način kmetovanja | Certificirano ekološko kmetovanje |
Način predelave | Grozdje ročno obiramo v zaboje. S pnevmatsko stiskalnico stiskamo cele grozde. Med stiskanjem minimalno vrtimo, da grozdje čim manj razpada tako, da dobimo manj motno tekočino. Mošt nato shladimo na 15°C in dekantiramo 24h. Prečiščen mošt pretočimo v majhne hrastove posode francoskega porekla, kjer poteka alkoholno vrenje z naravnimi kvasovkami. Po končanem alkoholnem vrenju se prepreči biološki razkis, da vino ohrani svežino ter tipične lastnosti sorte. Vino brez pretoka zori 12 mesecev v hrastovih sodih. Občasno ga na podlagi degustacije premešamo (batonnages) tako, da kvasovke povrnemo v suspenzijo. Vino nato pretočimo v inox posode, kjer na usedlinah ostane še 5-6 mesecev. Po rahlem prečiščenju ga ustekleničimo januarja v drugem letu po trgatvi, ob upoštevanju luninih ciklov. |
Število steklenic letnika 2013 | 5000 |
Na razpolago | v steklenicah 0,75l |
Prvo leto proizvodnje | 2011 |
Optimalni razvoj vina | 3-6 let po trgatvi |
Servirati pri temperaturi | 14°C |
Opombe | Za ohranjanje karakteristik vina so vsi ukrepi prečiščenja in stabilizacije minimalni. Zato je možno, da se na dnu steklenice občasno pojavijo manjše usedline, ki pa ne vplivajo na kvaliteto le-tega. |